Brandsäkerhet

En viktig del som blev förbisedd i expansionsplanerna för Trollhättan var att vi inte hade förberett oss noga nog för att förhindra gnistbildningar, bränder och andra brandrelaterade saker. Jag bad Trollhättangruppen ta en heta arbeten-kurs tillsammans med mig för att åtgärda detta.

Goda ting kan inte komma att existera utan att man först måste gå igenom svårigheter och påfrestande prövningar. Jag har som bekant jobbat på att öppna upp en division för vårt företag i Trollhättan, med lager, lokaler, inflytande och dylikt just för att utöka vår verkningsradie och för att vi ska bli bättre på logistiska lösningar.

Nu fick jag en smärre brasklapp i veckan då mitt öppnande av ett lager i Trollhättan utan några sorts säkerhetsföreskrifter gällande gnistbildning och bränder överlag inte infann sig. Det var ett oansvarigt förfarande, hette det, och jag ombads gå på en heta arbeten-kurs tillsammans med mina anställda för att få en större förståelse för vad som krävs och hur vi bäst ska kunna rita upp regler för att stoppa sådana saker från att hända i framtiden. Bränder är aldrig kul! Varken ur ett ekonomiskt eller ett socialt perspektiv.

Att få bli undervisad om heta arbeten och vad det går ut på och ägna en heldag åt att lära sig förebygga situationer som kan orsaka gnist/glödbildning var grymt intressant och öppnade nog både en och två ögon. Jag fick en bredare förståelse för hur viktigt det är att ha koll på sånt här, eftersom det är så enkelt att något hemskt sker. Därför var det en bra tillsägelse från ledningen – tror aldrig jag hade lagt märke till detta problemet om jag inte hade blivit ”haffad” med att vara, mer eller mindre, vårdlös med min expansion.

Har du som läser någonsin varit med om heta arbeten, eller känner någon som sysslar med det? Hör av er till mig här på bloggen!

23 okt 2015